column

Het omslachtige universum

Ken je dat gevoel dat je denkt het nu wel te weten allemaal – hoe het leven in elkaar zit en dat soort dingen – en dan gebeurt er iets waardoor alles wat je geleerd hebt als sneeuw voor de zon lijkt verdwenen? (Zeg ja). Nou dat gevoel had ik laatst en dan denk ik: ga ik het ooit leren en djiezus waarom moet het leven zo ingewikkeld doen?

Ach, de arrogantie van de spirituele (wat dat dan ook mag betekenen) zoeker. Je denkt het nu wel te weten allemaal, hoe je moet leven. Kijk maar naar al die lessen die je geleerd hebt, de retraites die je gedaan hebt, de inzichten die je had, de boeken die je hebt gelezen. Allemaal keurig gedeeld op Facebook, kijk eens mensen, weer een spirituele quote met een mooi plaatje erbij. (Je weet wel, zo’n foto van een zonsondergang. Of een stapel stenen.)

Kortom, mij hoef je niks meer wijs te maken, ik weet het nou wel hoor.

Oh really Karin? Nou, het leven denkt daar heel anders over.

Dus jij denkt dat je wel tegen kritiek kan? Hier, een baas die vindt dat het allemaal anders moet.
Eenzaam? Valt wel mee toch? Hier, vakantie op een camping met allemaal super-gelukkige stelletjes.
Niet meer cynisch worden als je je gekwetst voelt? Haha. Hier, een moeilijk gesprek met je ex.

Sta je dan met al je lessen. Getriggerd van top tot teen, met alle oude reactieve patronen, sommige waarvan je niet eens meer wist dat je die in je had.

‘Ja’, zeggen mensen dan, ‘het universum geeft je wat je nodig hebt.’

O ja? Heeft het universum mij ooit iets gevraagd dan? Heeft het weleens aan mijn deur gestaan? Me opgebeld? Een enquête gestuurd? Nooit iets van gemerkt. En ik ben helemaal niet zo moeilijk hoor. Alles wat ik nodig heb is gewoon een beetje rust in mijn hoofd, liefde voor mezelf, en o ja, heel veel seizoenen van de Gilmore Girls. Helemaal niet zo ingewikkeld. Sinterklaas (die goeie ouwe Sint) zou voor dit lijstje zijn hand niet omdraaien. Maar het universum? Nee joh, daar moet het allemaal veel omslachtiger. Die geeft je precies dat wat je NIET wilt.

Als het universum bij bol.com zou werken zou het allang ontslagen zijn.

Heb je een pakketje geduld besteld? Jammer dan, we sturen je frustratie.
Zekerheid zei je? Ga eerst maar eens met dit pakketje twijfel aan de slag.
Je wilt compassie? Woehaha. Hier heb je eerst wat zelfhaat. Succes!

Ik flikkerde die pakketjes altijd ergens in een kast. Maar dat werkt niet echt. Op een gegeven moment komen ze er toch weer uitrollen. Kun je ze maar beter gaan uitpakken. Maar mensen, wat een gedoe toch allemaal.

Daarom zou ik nu tegen het universum willen zeggen: kan het niet een beetje minder omslachtig allemaal? Alvast bedankt.


Verschenen in de Padma Nieuwsbrief november 2016

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply